sunnuntai 13. toukokuuta 2012

X,O,A,Y,H... eli asiaa vartalotyypeistä


Naistenlehdet ja internet ovat täynnä erilaisia vinkkejä, kuinka erimuotoisten naisten ”tulisi” pukeutua. On olemassa sääntöjä siitä, mitä kannattaa pukea päälleen ja millaiset vaatteet tietyn vartalotyypin ihmisten tulisi suosiolla jättää ostamatta.

X- vartalotyypissä lantio ja hartiat ovat suunnilleen yhtä leveät ja vyötärö puolestaan kapea suhteessa niihin. X-vartalotyyppi tunnetaan myös nimellä tiimalasivartalo. Itselläni on aika pitkälle x-vartalotyyppi ja tykkään pukeutua joko väljään yläosaan ja tiukkaan alaosaan tai väljään alaosaan ja tiukkaan yläosaan (esimerkiksi runsas tyllihame yhdistettynä tiukkaan toppiin tai t-paitaan). Tämä onkin juuri vartalotyyppi, jonka säännöistä en pahemmin välitä, sillä pidän esimerkiksi haaremihousuista ja ruutukuoseista, vaikkei niitä tiimalasivartalolle suositellakaan.

O- eli omenavartalolle (pyöreyttä takapuolessa, vatsanseudulla ja lantiolla) sopii mielestäni myös löysät yläosat. Erilaiset jakut ja istuvat paitapuserot sopivat o-vartaloiselle hyvin. Pussimaiset vaatteet ja poolopaidat eivät sovi omenavartaloiselle.  Sääriä kannattaa korostaa vartalotyypistä huolimatta vähän polven yläpuolelle ulottuvilla hameilla. 

A  - eli päärynävartalolle tyypillistä on että yläosa kehosta on alaosaa pienempi. Selkeälinjaiset ja yläkroppaa korostavat vaatteet sopivat parhaiten A-vartaloisille. Tällaisen vartalotyypin omaaville suositellaan tummia (kaventavia) alaosia ja kuviollisia (tasapainottavia) yläosia. Näin kesää kohti mentäessä päärynävartaloiset voisivat sovittaa leveähelmaisia hameita ja mekkoja. A-vartaloisille hyvä muistisääntö on, että heidän tulisi välttää A- linjaisia vaatteita, koska ne korostavat entisestään ylävartalon pienuutta suhteessa alavartalon leveyteen.

Y- eli kolmiovartaloisille yläkroppa (hartiat, rintakehä) ovat selkeästi alavartaloa isompi. Y-vartaloisille sopivat hyvin erilaiset kynähameet, lyhyet mekot sekä kapeat housut.  Voimakkaasti korostetut olkapäät sekä pussimaiset hihat ovat sen sijaan vähän epäimartelevia y-vartaloisen yllä.

H- vartalo eli ns. poikamainen vartalo on usein kapea ”pötkylä”, jossa vyötärö on lähes olematon. H-vartaloiselle sopivatkin hyvin maskuliiniset vaatteet. Pillifarkut ja hyvin laskeutuvat vaatteet sopivat poikamaiselle hyvin. Tällaisen vartalotyypin naiset voivat halutessaan taikoa vyötärön esiin esimerkiksi asettamalla vyön uuman kohdalle. 

Mielestäni tällaiset säännöt ovat toki suuntaa-antavia, ja varmasti avuksi vähän epävarmemmalle pukeutujalle, jota ei hirveästi kiinnosta rohkeasti revitellä pukeutumisellaan. Netistä googlaamalla löytyy vaikka miten paljon erilaisia vinkkejä eri vartalotyypeille. Näitä vinkkejä seuraamalla ei ainakaan hirveästi voi mennä vikaan. Tietysti kannattaa pitää oma persoona mukana, ja soveltaa vinkkejä oman maun mukaan eikä olla niin ehdoton. Kannattaa kuitenkin ainakin kokeilla pukeutumista oman vartalotyypin mukaan: ) 

Kumma vain, etten ole koskaan kuullut kenenkään miehen puhuvan vartalotyypeistä… Lieneekö tämä(kin) vain naisten keksimää hömpötystä :)? 

-Tiina S.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti