sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Aleshoppailijan 10 vinkkiä



 1. Osta vain tarpeeseen

Vaikka uusien juttujen ostaminen kivaa onkin, kannattaa kahdesti miettiä tarvitseeko kyseistä tuotetta todella. Etenkin alennusmyyntien aikaan monet sortuvat ostamaan tavaraa vain edullisen hinnan vuoksi.  Paras konsti välttää ”ihan kivat” – ostokset, jotka myöhemmin saattavat kaduttaa, on tehdä lista asioista, joita tarvitsee ja jotka pääsevät heti käyttöön.

2. Älä anna aleprosenttien sokaista

Vaikka aleprosentti olisikin korkea, kannattaa silti aina suhteuttaa alennusprosentti tuotteen alkuperäiseen hintaan ja siihen, mitä olisi valmis tuotteesta maksamaan. Laadukkaimmista tuotteista -40% alennus voi olla oikein tuntuva ja sopiva, mutta samalla aleprosentilla varustettu edullisempi ja ehkä hieman huonommasta materiaalista valmistettu pusero ei polkuhinnastaan huolimatta ole sen laadukkaampi.

3. Tsekkaa myös merkkiliikkeiden alet
Edelliseen kohtaan viitaten, kannattaa myös alennusmyynneissä tarkkailla tuotteiden laadukkuutta ja materiaaleja. Monesti parhaimmat löydöt tekee juuri laadustaan tunnettujen merkkien myymälöistä.  Vaikkei useiden satojen eurojen kenkiin ja laukkuihin normaalisti olisi varaa, voi alennusmyyntien aikaan tehdä hyvistä materiaaleista tehtyjä aikaa kestäviä löytöjä.

4. Sovita

On erittäin tärkeää sovittaa vaatteita. Olen nimittäin huomannut, että monissa kaupoissa vaatteiden koot vaihtelevat niin hurjasti, että on melkein mahdotonta tietää oikeaa kokoa sovittamatta.

Monesti alennusmyynneissä on sovituskopeille ruuhkaa, ja edullinen hinta ja kokolapussa näennäisesti oleva oikea koko saavat ihmiset ostamaan summamutikassa. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei alennusmyynneissä välttämättä ole palautusoikeutta. Sovituskoppiin jonottaminen on pieni hinta siitä, ettei tule hutiostoksia:)

5. Suuntaa ostoksille aikaisin aamusta

Paras aika aleshoppailulle on mielestäni arkipäivisin ja varhain aamulla. Näin kesäloma-aikaan kannattaa kuitenkin varautua siihen, että ihmisiä ja ruuhkaa riittää silti.

6. Ota laukkuun evästä ja vesipullo

Kannattaa varautua pitkään shoppailupäivään ja mahdolliseen nälkäkiukkuun ja hermojen menetykseen, ottamalla mukaan evästä ja vettä. Sopivia eväitä ovat erilaiset mysli- ja energiapatukat, pähkinät sekä hedelmät.  Kannattaa myös päivän mittaan pitää useita hengähdystaukoja ja istahtaa hetkeksi vaikka lounaalle tai kahville.

7. Harrasta kerrospukeutumista

Paras asu shoppailuun on sellainen, että tarvittaessa vaatteita voi sovittaa ilman sovituskoppiakin. Mielestäni mekot ja hameet toimivat yllättävän hyvin shoppaillessa, sillä helmojen suojissa voi tarpeen tullen pujotella jalkaansa shortsit tai housut. Siitä vain sitten helma ylös ja peilailemaan! Yläosaksi kannattaa valita toppi ja neuletakki, jonka voi tarpeen tullen sujauttaa laukkuun.

Hyväksi havaittu konsti kenkien kanssa on valita jotkin helposti jalkaan sujautettavat ja mukavat kengät (esimerkiksi ballerinat, joilla jaksaa kävellä pidempäänkin).

8. Minimoi kantamukset

Kannattaa ottaa ostoksille mukaan vain pienehkö olan yli menevä käsilaukku, jonne voi kuitenkin tarpeen tullen sujauttaa ylimääräiset vaatteet. Mikäli haluaa pienentää muovipussien määrää, voi varustautua kangaskassilla, joka kestää varmasti.  Kesällä tulee helposti kuuma shoppaillessa, joten kannattaa miettiä kahdesti, tarvitseeko kaupungilla tosiaan takkia vai voisikos sen jättää vaikka autoon tai kotiin (mikäli matka ei ole pitkä).

9. Tarkista ostosten kunto

Ennen kassalle menoa on erityisen tärkeää varmistaa, että tuote on ehjä, eikä siitä puutu nappeja tai muuta tuotteen käytön kannalta oleellista.  Jos tuotteessa havaitsee pieniä vikoja (esim. pieni reikä kainalossa tms.), mutta haluaa silti ostaa tuotteen, kannattaa aina kysyä mahdollista lisäalennusta.  Kannattaa myös tosissaan miettiä, tuleeko tuote sitten kotona korjattua käyttökelpoiseksi vai ei. Vetoketjun vetimien puuttuessa kannattaa miettiä, voisiko tilalle itse kätevästi askarrella uuden vetimen. Myös vaatteiden puhtaus on välillä sovituskopeissa lojumisten jäljiltä kyseenalainen. Tuotteissa olevista tahroista voi kysyä myyjiltä, mutta jos ei ole varma, kannattaa jättää tuote suosiolla ostamatta, mikäli tahra on näkyvällä paikalla ja häiritsevän suuri.

10. Pengo

Usein alennusmyynneistä katoavat suosituimmat koot varsin nopeasti. Kannattaa kuitenkin sinnikkäästi penkoa vaatekasoja ja sovituskoppeja, joskus nimittäin voi käydä tuuri ja omankokoinen vaate löytyy jostain muualta päin kauppaa. Kannattaa myös tsekata alennusmyynnit samoista kaupoista useina päivinä, sillä joskus joku voi tuoda juuri sinulle oikean koon sovituksesta vasta lähtösi jälkeen.  Kärsivällisyys ja huolellinen penkominen auttavat tekemään huippulöytöjä!

 - Tiina S.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti